Dostupni linkovi

Obama okrivio Rusiju za nove sukobe ukrajinske vojske i proruskih separatista


Američki predsednik Barak Obama okrivio je Rusiju za obnovu sukoba između ukrajinske vojske i proruskih separatista na istoku Ukrajine. On je najavio da će SAD razmotriti dodatne opcije u cilju povećanja pritiska na Moskvu.

"Nastavićemo sa pristupom koji smo imali u prošlosti, koji podrazumeva povećanje pritiska na Rusiju", rekao je Obama na konferenciji za novinare u Nju Delhiju.

"I ja ću razmotriti sve dodatne opcije koje su nam na raspolaganju, izuzev vojne konfrontacije, i pokušati da razrešimo ovo pitanje", dodao je Obama, a preneo Rojters.

Američki predsednik je kazao da su SAD duboko zabrinute zbog najnovijeg kršenja primirja koje sprovode proruske snage uz "rusku podršku, rusku opremu, rusko finansiranje, rusku obuku i rusku vojsku".

"Bio sam veoma jasan da ne bi imalo svrhe da se uključimo u vojni konflikt sa Rusijom po ovom pitanju. Ali ono što možemo da uradimo je da nastavimo da podržavamo sposobnost Ukrajine da kontroliše sopstvenu teritoriju", istakao je Obama.

Obama je naveo da ovo podrazumeva kombinaciju ekonomskog pritiska na Rusiju kroz sankcije, obezbeđivanje podrške Ukrajini koja joj je potrebna da održi svoju ekonomiju, pomaganje njenoj vojsci osnovnim zalihama i opremom, kao i obuka i vežbe sa NATO.

Borbe između ukrajinske vojske i proruskih snaga intenzivirane su proteklih dana, a u granatiranju Marijupolja u subotu je poginulo 30 civila.

XS
SM
MD
LG