Dostupni linkovi

Zanijer:Ukrajinski sukob mogao bi prerasti u širi konflikt


Ukrajinska kriza mogla bi da "preraste u širi konflikt" jer stvari "nisu ptpuno pod kontrolom", rekao je danas generalni sekretar Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Lanberto Zanijer, na margini ekonomskog foruma u Davosu, u Švajcarskoj.

U izjavi za Frans pres Zanijer je rekao da je "zabrinut" ocenivši da je ukrajinski sukob "element nestabilnosti koji može da se razvije, i da preraste u širi konfikt".

Sukobi jačaju na separatističkom istoku Ukrajine gde je noćas, prema navodima lokalnih vlasti, pet civila ubijeno a 29 povređeno u granatiranju Donjecka.

Rusija je danas optužila SAD da žele da "dominiraju svetom", posebno namećući Evropljanima svoj stav o ukrajinskoj krizi.

Zanijer je rekao da se dovode u pitanje granice, i dodao se gubi element stabilnosti u međunarodnim odnosima ako ponovo počne da se raspravlja o osnovnim principima na kojima je OEBS radio poslednjih 40 godina razvijajući instrumente za zaštitu nacionalnih manjina, ili prihvatajući osnovne principe kao što je nepromenljivost granica i garancija teritorijalnog integriteta zemalja.

XS
SM
MD
LG