Dostupni linkovi

Polemike oko izveštaja o pogibiji Trajkovskog


Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH (BHDCA) optužila je Omera Kulića, šefa istražnog tima za utvrđivanje uzroka pada aviona makedonskog predsednika 2004. godine kod Mostara, da se iz uloge istražioca transformisao u ulogu tužioca.

Iz Direkcije ističu da Kulić na ovaj način pokušava da pažnju sa "plagiranog izveštaja" na neargumentovan način preusmeri na BHDCA.

U saopštenju se navodi da je prvu komisiju, koja je 2004. godine istražila uzroke nesreće vazduhoplova Vlade Makedonije, formirao ministar komunikacija i transporta BiH i da su netačne tvrdnje Kulića da je 2004. godine BHDCA "istraživala samu sebe".

"BHDCA je stručna instistucija BiH za oblast civilnog vazduhoplovstva, sa urednom arhivom i registrom i nema nikakvog razloga da se plaši bilo koga i bilo čega, pa ni krivičnih istraga, kako najavljuje Kulić", navodi se u saopštenju.

Iz Direkcije ističu da ne mogu snositi nikakvu odgovornost za činjenice koje je sasvim bespotrebno istraživao Kulić, kao što su školovanje i napredovanje posade aviona, rad Agencije za civilno vazduhoplovstvo Makedonije, nadzor Sektora za vazdušni prevoz Vlade Makedonije, te izrada i objava procedure za slijetanje na aerodrom Mostar.

Direkcija je ranije saopštila da je izveštaj Komisije koju je predvodio Kulić o avionskoj nesreći u kojoj je 2004. godine kod Mostara poginuo predsednik Makedonije Boris Trajkovski plagijat izveštaja iz 2004. godine.

Kulić je u izjavi Srni odbacio primedbe Direkcije kao neprimerene.

"Ovo je bila ponovljena istraga i mi smo morali da uzmemo neke činjenice iz prvobitnog izveštaja, kao što su - koji je avion pao, kad je pao, na kojoj lokaciji, koliko je bilo putnika, meteorološka situacija, ko je bio kontrolor, koja su koordinaciona sredstva korištena. To su fakti koji se ne mogu eliminisati, ali direktni i indirektni uzroci udesa se razlikuju", rekao je Kulić.

XS
SM
MD
LG