Dostupni linkovi

Udruga „Franak“ požuruje, banke prijete Vladi Europskim sudom pravde


Denis Smajo, foto: Enis Zebić
Denis Smajo, foto: Enis Zebić

Hrvatski sabor bi već u petak trebao raspraviti i izglasati zakon o zamrzavanju tečaja švicarskog franka na vrijednost prije početka divljanja tečaja u četvrtak. Udruga korisnika kredita s valutnom klauzulom u švicarcima „Franak“ sastala se s premijerom Zoranom Milanovićem. Banke prijete Vladi Europskim sudom pravde.

Udruga „Franak“ sastala se danas sa premijerom Zoranom Milanovićem. Zadovoljni su razgovorom, zadovoljni su najavom zamrzavanje tečaja švicarca na 6,39 kuna, ali od prosvjeda pred Hrvatskom narodnom bankom ne odustaju.

„Još nemamo neke vremenske rokove dogovorene sa premijeru, ali mi ćemo inzistirati da to bude što prije. Držat ćemo se onog našeg zahtjeva od mjesec i po da se to riješi, da se donese neke odluke i da to što prije stupi na snagu. Nama je neprihvatljivo da mi čekamo godinu dana. Mi možemo pozdraviti ovu mjeru zamrzavanja tečaja švicarskog franka na 6,39 kuna. Ona je sada na stolu, ali još je nismo dobili u ruke pa je ne mogu komentirati. Ali kažem – naših 5 zahtjeva ostaje“, kaže za RSE koordinator udruge „Franak“ Denis Smajo.

Podsjetimo – njihovih 5 zahtjeva su konverzija kredita u kune po vrijednosti na dan potpisivanja ugovora, zatim uvođenje fiksne kamate na kredite umjesto promjenljive, zabrana ovrha dužnika zbog kredita u švicarcima, povrat preplaćenog novca temeljem nezakonitog povišenja kamatnih stopa i određivanje metodologije fiksnog uređenja marži na kredite.

Prosvjedi pred Hrvatskom narodnom bankom nisu stavljeni ad acta, naglašava Smajo.

„O tome će biti donesena odluka danas ili najkasnije sutra. Gledajte, mi moramo iskoristiti trenutak. Želimo se riješiti valutnog rizika. Građani su u pravu vezano i za ekonomske i za pravne argumente. Znači, građani su totalno u pravu, stručnjaci su to potvrdili, a mi očekujemo da nam to potvrdi i Vrhovni sud."

Naime, oni su u otvorenom pismu zatražili od Hrvatske narodne banke informacije o zaduženju komercijalnih banaka od god. 2003 naovamo u švicarcima i u eurima, i pitaju – je li davanje kredita sa valutnom klauzulom u švicarcima ilegalno, ako konkretnabanka nije prije toga kupila ili posudila švicarce. Središnja banka te podatke ima, ali ih do sada nije nikada objavila.

Iako je iz Vlade najavljeno priopćenje o susretu premijera sa predstavnicima udruge „Franak“, niti sat i po nakon završetka sastanka ništa nije objavljeno.

Očekuje se da će Vlada prijedlog zakona o zamrzavanju tečaja švicarskog franka na vrijednost prije početka divljanja tečaja u četvrtak uputiti Saboru sa telefonske sjednice u utorak ili najkasnije u srijedu, a Sabor bi o tome trebao raspravljati i glasati već u petak.

Ministar Orsat Miljenić, foto: Enis Zebić
Ministar Orsat Miljenić, foto: Enis Zebić

Hrvatska udruga banaka je u utorak u priopćenju izrazila nezadovoljstvo Milanovićevom najavom da će tečaj švicarca biti zamrznut 12 mjeseci, jer tvrde da je postignut dogovor o roku od 3 mjeseca, i prijete mu se Europskim sudom pravde u Strassbourgu, i traže da Sabor odbije vladin prijedlog.

Kako kažu u priopćenju, „država najavljenim prijedlogom izravno i retroaktivno zadire u privatno-pravne poslovne odnose, što je uistinu ustavno upitno. Banke su predložile zamrzavanje rata na rok od tri mjeseca, tijekom kojih se treba naći trajno rješenje, a sljedeća tri mjeseca rate bi ostale zamrznute zbog provedbe rješenja. Dodatno, banke su predložile da trajno rješenje svakako uzme u obzir socijalne razlike među dužnicima, odnosno da se značajnije pomogne onima koji su zaista ugroženi. Također, trajno rješenje mora se zasnivati na podjeli troška između svih dionika.“

Brojni su komentari kako je Vlada lijevog centra krenula u ovaj potez jer je izborna godina. Ministar pravosuđa Orsat Miljenić odbija takva prozivanja.

„Nije baš Vlada odlučila da franak poraste u siječnju! Da je porastao prošle godine, donosili bismo odluku prošle godine, da je porastao za 6 mjeseci, donosili bismo odluku za 6 mjeseci. Dakle, to se neke stvari na koje mi ipak ne možemo utjecati. Odluku smo donijeli sada kada je ljudima trebalo pomoći. Morali smo je donijeti tijekom ovog mjeseca, jer se obračun radi sa 31. siječnjem, dakle nismo mogli čekati, i to je odluka koja je tu“, konstatuje ministar.

On kaže kako bi se godinu dana zamrzavanja tečaja iskoristilo kako bi se pronašlo i ostvarilo konačno rješenje, i da to ne znači odgađanje rješavanja problema na godinu dana.

Priča o švicarcu se nastavlja. Današnji tečaj švicarskog franka je 7.66 kuna za jedan franak, što znači da je švicarac od četvrtka narastao za gotovo 20 posto.

XS
SM
MD
LG