Dostupni linkovi

Nacrt rezolucije EP: Potreban stvaran napredak Crne Gore


Napredak u pregovorima Crne Gore sa Evropskom unijom mora biti praćen stvarnim napretkom na terenu, i ne bi trebalo da bude ograničen samo na usvajanje akcionih planova i strategija, navodi se u Nacrtu rezolucije o Crnoj Gori Evropskog parlamenta koji prenosi Portal RTCG.

O Nacrtu rezolucije, koji je sačinio izvjestilac za Crnu Goru, Čarls Tanok, danas će raspravljati Odbor za vanjske poslove Evropskog parlamenta.

U njemu se ohrabruje brzi nastavak pregovora Crne Gore o članstvu, pod uslovom da se pokrenu i sprovode reforme, s naglaskom da se postignu opipljivi rezultati u vladavini prava.

Kako navodi Javni servis, u tom dokumentu se takođe izražava zabrinutost „zbog sve lošijeg stanja na polju slobode medija, slabih profesionalnih i etičkih normi među zaposlenima u medijima i porasta broja incidenata čije su žrtve novinari i imovina medija“.

EP urgira da vlast brzo sprovede istragu i sudski goni počinioce takvih prijetnji i napada.

EP smatra da je osnova za produbljivanje demokratskih normi postojanje nezavisnih medija sa uredničkom nezavisnošću i stabilnim i održivim finansiranjem. EP ističe da je odgovornost svih u politici i medijima da stvaraju tolerantnu atmosferu, otvorenu za različita mišljenja – navodi se u Nacrtu rezolucije.

U Nacrtu se izražava zabrinutost i zbog politizacije državne administracije, kao i zbog ograničenog napretka u borbi protiv korupcije „koja i dalje prijeti stabilnosti demokratskih institucija i vladavini prava“.

EP i dalje izražava zabrinutost zbog pretjeranog uticaja na nezavisnost sudstva, posebno pri izboru i razvoju karijera sudija i tužilaca. EP poziva da se poboljšaju kriterijumi za selekciju imenovanja i napredovanja, kako bi bili u skladu sa zakonskim principima i proporcionalno disciplinskim procedurama - navodi se u nacrtu dokumenta EP.

XS
SM
MD
LG