Dostupni linkovi

Pobunjenici Islamske države oslobodili 350 Jazida


"Islamska država" oslobodila je oko 350 pripadnika plemena Jazidi i prebacila ih na bezbjedno, u većinski kurdski sjeverni dio Iraka.

Većina oslobođenih su stara lica, bolesna ili invalidi, uključujući jedan broj djece sa teškim oboljenjima, javio je reporter Rojtersa koji je pratio njihov dolazak u gradu Kirkuk.

Militanti "Islamske države" napali su Jazide na sjeverozapadu Iraka prošlog ljeta, kada su ubili ili zarobile hiljade pripadnika ove manjinske grupe.

Jedan 70-godišnji pripadnik Jazida, koji je sada oslobođen, rekao je da su im islamisti naredili da uđu u autobus i prebacili ih u oblast Širgat, gdje su prespavali. Narednog dana prebacili su ih u mjesto Havija, jugozapadno od Kirkuka.

Kurdski borci protjerali su islamiste iz sjeverozapadnog Iraka prošlog mjeseca, nakon višemjesečne opsade planine Sindžar, gdje su bile blokirane hiljade Jazida. Međutim, mnoga sela Jazida ostala su pod kontrolom "Islamske države".

Islamisti kažu da Jazidi moraju da ili prihvate radikalnu verziju islama ili će biti ubijeni. Religija Jazida kombinuje nekoliko drevnih bliskoistočnih religija.

XS
SM
MD
LG