Dostupni linkovi

Hamond i Štajnmajer: BiH potrebne reforme


Ministri spoljnih poslova Velike Britanije i Nemačke, Filip Hamond (Philip Hammond) i Frank Valter Štajmajer (Frank-Walter Steinmeier), obratili su se danas u Sarajevu članovima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond rekao je da Evropska unija podržava britansko-nemačku inicijativu čiji je cilj da se pomogne BiH da usvoji i realizuje neophodne reforme, kako bi ta zemlja što pre ispunila uslove da postane članica EU.

"Uspeh BiH na putu ka EU će zavisiti od onoga što ta zemlja bude uradila", rekao je Hamond i dodao: "Mi nemamo nikakav skriveni plan za BiH. Strategija EU je rešavanje pitanja kako da zemlja funkcioniše i da građani žive bolje. BiH ovu priliku treba da iskoristi, to se neće ponoviti".

Štajnmajer je kazao da socijalne i ekonomske reforme treba da povezuju sve političare u BiH, te da su i građani na prošlogodišnjim februarskim protestima u BiH vlastima jasno dali do znanja da žzele stabilizaciju privrede i otvaranje novih radnih mesta.

"BiH je potreban novi politički zamah zbog bolje budućnosti", poručio je Štajnmajer i dodao da je cilj ove posete da se razgovara s političkim liderima u BiH, kako bi se ostvario početak snažnih reformskih procesa.

Nemački i britanski šefovi diplomatije su podsetili da stopa nezaposlenošti, prema zvaničnim podacima u BiH iznosi preko 40 posto, od čega je više od 60 posto mladih bez posla.

Hamond i Štajnmajer danas u Sarajevu razgovaraju sa ministrom spoljnih poslova BiH, članovima državnog Predsedništva i liderima političkih stranaka u BiH.

Takođe, će razgovarati i sa predstavnicima poslovnog sektora BiH o hitnoj potrebi sprovođenja društveno-ekonomskih reformi.

U novembru prošle godine ministri spoljnih poslova Velike Britanije i Nemačke predložili su zemljama članicama EU novi pristup prema BiH.

Oni su predložili da EU zatraži od političara u BiH da se obavežu na ispunjavanje svojih obaveza pismenom izjavom kojom će potvrditi spremnost da sprovedu institucionalne reforme na svim nivoima vlasti, kako bi država bila što funkcionalnija i kako bi efikasnije komunicirala sa EU.

Takođe, ministri su zatražili da BiH u pismenoj izjavi prihvati obavezu da će sa EU dogovoriti mapu puta za široki plan reformi, što podrazumeva ekonomski rast i zapošljavanje u zemlje.

XS
SM
MD
LG