Dostupni linkovi

Priština: Počelo suđenje, Keljmendi se izjasnio da nije kriv


Narkobos Naser Keljmendi izjasnio se da se ne osjeća krivim na suđenju koje je počelo u petak ujutro u Osnovom sudu u Prištini.

Protiv Keljmendija je Specijalno tužilaštvo Kosova u julu podiglo optužnicu za organizovani kriminal, teško ubistvo, kupovinu, posedovanje, raspodelu i neovlašćenju prodaju rizičkih narkotika i psihotropnih supstanci.

Što se organizovanog kriminala tiče, iz Tužilaštva su rekli da je Keljmendi bio lider i vođa kriminalne organizovane grupe, dok se kao teško ubistvo navodi ubistvo Ramiza Delalića u Sarajevu 2007.

Dodaje se takođe da je bio uključen u proizvodnju i preradu narkotika, odnosno 100 kg heroina, 150,000 tableta ekstazija i 2.5 tona anhidrida sirćetne kiseline.

Naselj Keljmendi je uhapšen na Kosovu 5.maja 2013 i od tada se nalazi u pritvoru.

Njega je najpre uhapsila Policija Kosova na osnovu interpolove crvene poternice.

Pravosuđe BiH tereti ga za ubistvo u pokušaju, a tereti ga se i za prodaju i distribuciju nezakonitih narkotika u Južnoj Americi, Turskoj, Srbiji, Hrvatskoj i drugim zemljama Zapadnog Balkana.

Keljmendi je nakon što je proveo 48 sati u pritvoru prvobitno pušten jer ga kosovske vlasti nisu mogle izručiti Bosni zbog nedostatka međunarodnog sporazuma.

Njega je, međutim, odmah nakon puštanja ispred pritvorske stanice uhapsila policija EULEX-a, misija koja takođe nema mandat da izručuje nijednog građanina Kosova, a na osnovu naloga EULEX-ovog tužilaca iz kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova koji je pokrenuo istragu slučaja.

SAD su Keljmendija identifikovali kao narkobosa 2012.

XS
SM
MD
LG