Dostupni linkovi

Šef diplomatije Velike Britanije i Njemačke u posjeti BiH


Ministri vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva Frank-Walter Steinmeier i Philip Hamond obratit će se danas poslanicima u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), a upravo ove dvije države inicirale su novi pristup u procesu integracija BiH prema Evropskoj uniji.

Kako je u četvrtak novinarima u Sarajevu kazao predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Šefik Džaferović, Predsjedništvo BiH utvrdilo je Prijedlog izjave za koju Džaferović kaže da je korektna, a utvrdio ju je najviši državni organ koji odražava strukturu BiH.

"Zbog toga ne vidim razlog zašto to drugi ne bi prihvatiti. Prema dogovoru s Evropskom unijom nužno je da to potpišu i predsjednici parlamentarnih političkih stranaka i da bude usvojeno u oba doma PSBiH. Do sada, nažalost, nemamo potpise predsjednika političkih stranaka i vidjet ćemo šta će se do sutra dogoditi", istaknuo je Džaferović.

Izarazio je žaljenje zbog toga što izjava u Parlamentu BiH nije još usvojena, ali je dodao da će svako nositi odgovornost za svoje postupke. No, mišljenja je Džaferović, zastoj BiH na putu ka EU je štetan za sve u BiH pa i za one koji prave problem kada je u pitanju potpisivanje te izjave jer je korist puta BiH prema EU korist i za one koji trenutno vrše blokadu tog procesa.

XS
SM
MD
LG