Dostupni linkovi

Lukšić očekuje uskoro ugovor o državnoj granici sa BiH


Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić zabrinut je zbog razvoja događaja koji se odnose na predloženu rezoluciju o Sutorini i očekuje da će uskoro biti potpisan Ugovor o državnoj granici između Crne Gore i Bosne i Hercegovine (BiH).

Lukšić je, kako je saopšteno iz Ministarstva, danas razgovarao sa ambasadorom BiH, Đorđem Latinovićem, a tema razgovora bila je Rezolucija o Sutorini, koja je upućena u zvaničnu parlamentarnu proceduru u toj zemlji.

„Lukšić je izrazio ozbiljnu zabrinutost povodom razvoja događaja koji se odnose na predloženu rezoluciju i izrazio očekivanje da će, imajući u vidu da je razgraničenje i utvrđivanje državne granice između Crne Gore i BiH završeno, uskoro biti potpisan Ugovor o državnoj granici“, saopšteno je iz Ministarstva.

Lukšić je, kako se navodi, podsjetio na veoma dobre međusobne odnose, navodeći da se nada da će se i ovo pitanje rješavati u duhu dobrosusjedske i regionalne saradnje, naročito imajući u vidu da su na završnom sastanku komisija za granicu Crne Gore i BiH, održanom 26. i 27. maja prošle godine u Sarajevu, usaglašena i parafirana sva granična dokumenta od strane komisija i stručnih grupa.

„Lukšić je podsjetio i da je Vlada Crne Gore, u junu 2014. godine, na prijedlog Ministarstva unutrašnjih poslova, usvojila Izvještaj o vođenju pregovora na pripremama za zaključivanje Ugovora o državnoj granici između Crne Gore i BiH i prihvatila Prijedlog ovog ugovora, čime su u Crnoj Gori okončane unutrašnje pravne procedure potrebne za potpisivanje ovog Ugovora“, kaže se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG