Dostupni linkovi

Shetina: Poljska neće slati vojnike protiv džihadista


Šef poljske diplomatije Gžegož Shetina izjavio je da nema govora da Poljska šalje svoje vojnike na teren u Irak i Siriju da se bore protiv Islamske države, ali da će podržati koaliciju protiv džihadista.

Shetina je naglasio i da zbog islamskog terorizma Evropa ne sme da zaboravi sukob u Ukrajini.

"Uopšte ne postoji kao tema da se Poljska vojno angažuje. Ne idemo i nikuda nećemo ići sa naivnošću Amerikanaca. Kažemo: podržaćemo koaliciju, razgovaraćemno o tome. Otvoreni smo za to da se istinski borimo protiv terorizma, ali nećemo da dajemo nikakva obećanja na neviđeno", kazao je Shetina poljskoj privatnoj televiziji TVN24.

Poljski ministar inostranih poslova ponovio je da Poljska islamskim terorizmom nije ugrožena, ali da mora ipak da bude spremna na to da bi teroristi mogli da izvedu napad u Varšavi, bilo kom drugom poljskom gradu, da napadnu poljski avion ili poljske turiste.

"Poljska neće biti ugrožena terorizmom ako bude pratila situaciju i globalno sarađivala sa obaveštajnim službama. Moramo da budemo spremni za napad", izjavio je Shetina gostujući sinoć i na javnom servisu TVP.

U programu nacionalne televizije Shetina je takođe upozorio da zvanična Varšava ne želi da dozvoli da se zbog pretnji islamskog terorizma zaboravi da je sukobom pogođena i Ukrajina.

XS
SM
MD
LG