Dostupni linkovi

Australija: Pozivi na jačanje slobode izražavanja


Aktivisti za zaštitu ljudskih prava pozvali su danas na jačanje slobode izražavanja u Australiji, gde, kako navode, karikature o proroku Muhamedu ne mogu da budu objavljene prema tamošnjem zakonu.

Vlasti u Kanberi su prošle godine odustale, posle pritisaka raznih zajednica u zemlji, od ukidanja zakona o rasnoj diskriminaciji prema kojem je krivično delo "svaki čin uvrede i ponižavanja" na rasnoj osnovi.

Razne organizacije pozivaju vlasti da ponovo razmotre svoju odluku posle velikog skupa održanog u nedelju u Parizu nakon terorističkih napada u kojima je meta bio satirični nedeljnik "Šarli ebdo".

Australijski komesar za ljudska prava Tim Vilson izjavio je da su karikature "Šarli ebdoa" cenzurisane u Australiji.

"Ako verujete u slobodu izražavanja, onda cenzura ne može da bude odgovor na to. Međutim, to se danas dešava u Australiji. Imamo zakon koji navodi da je ilegalno vređati pojedinca", rekao je Vilson u izjavi australijskoj televiziji.

"Prema tome, ljudi koji ovde kažu 'Ja sam Šarli' su licemeri ili zaista veruju u slobodu izražavanja i priznaju da zakon na snazi predstavlja cenzuru", rekao je Vilsom, nakon što je nekoliko hiljada građana izrazilo solidarnost s Francuskom.

Nekoliko senatora je podržalo Vilsonov stav, ali ne i njegov kolega zadužen za borbu protiv rasne diskriminacije Tim Sautfomejsen, koji je ocenio da su karikature mogle da budu objavljene i pored važećeg zakona.

XS
SM
MD
LG