Dostupni linkovi

Izrael: Uhapšena grupa povezana sa Islamskom državom


Izraelska bezbednosna služba Šin bet i armija uhapsile su novembru terorističku grupu koja se ideološki i religiozno identifikuje s Islamskom državom.

Članovi grupe su planirali napade na izraelske civile i vojnike, obelodanjeno je danas, nakon ukidanja embarga na objavljivanje.

Ta grupa globalnog džihada sa sedištem u Hebronu na Zapadnoj obali je prva poznata palestinska grupa povezana s pomenutom organizacijom, koja deluje u Siriji i Iraku. Izraelski mediji objavili su identitet trojice uhapšenih mladića Ahmeda Šehade (22), Muhameda Zarua (21) i Kusaja Masavdeha (23).

Iako je rečeno da se oni identifikuju s Islamskom državom nigde se ne pominje da su odlazili sa Zapadne obale i sastali se sa članovima te organizacije.

Jedan zvaničnik Šin beta rekao je da je to prvi poznat slučaj u Izraelu u kome su Palestinci planirali napade u ime Islamske države, koja je privukla desetine stranih dobrovoljaca, uključujući Palestince i izraelske Arape.Tokom istrage Šehade je priznao da je planirano osnivanje grupe Islamske države kako bi se izvodili napadi.

Takođe je rekao da su on i Masavde napravili nekoliko eksplozivnih naprava i da su jednu bezuspešno bacili na izraelske snage. Takođe su planiranili da ubiju jednog vojnika i da koriste njegovo otružje i uniformu da izvedu oružane napade na Izraelce. Protiv jednog od njih je već podignuta optužnica u vojnom sudu za članstvo i aktivnost u zabranjenoj organizaciji između ostalog.

Protiv druge dvojice podići će se optužnica u narednim danima. U optužnici je navedeno da je on radio na osnivanju " vojne ćelije organizacije ID u nameri da nabavi oružje i izvede napade protiv države Izrael i Palestinke uprave".

XS
SM
MD
LG