Dostupni linkovi

UDIK u centru Sarajeva obilježio godišnjicu zločina u Kravicama


Predstavnici Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) iz Sarajeva danas su na Trgu fra Grge Martića ispred katedrale Presveta Srca Isusova u Sarajevu obilježili godišnjicu zločina u Kravicama.

Podršku predstavnicima UDIK-a nije dalo mnogo građana niti aktivista iako u UDIK-u smatraju da su četiri osobe "dovoljan znak za spremnost za suočavanje s prošlošću".U namjeri da podsjete na ovaj zločin pridružili su im se jedino predstavnici Fondacije CURE.

Koordinator UDIK-a Edvin Kanka Čudić podsjetio je da se taj zločin dogodio na Badnje veče 1993. godine kada je vojska koju je predvodio Naser Orić prošla kroz mjesto Kravice kod Bratunca te ubila civile koji su tu živjeli. On nije htio govoriti o broju žrtava, ali prema dostupnim podacima tada je ubijeno 49 osoba.

"Nakon 21 godinu od zločina važno ga je obilježiti kako bi se pozvalo na odgovornost za počinjeni zločin, ali i predstavio koncept pomirenja. Bez suočavanja s prošlošću ne može se doći do istinskog pomirenja na prostoru bivše Jugoslavije", stava je Čudić.

Dodao je da je jedna žrtva koja je "pala" u Kravicama ili bilo gdje drugo na prostoru Bosne i Hercegovine previše za građane ove zemlje, ističući da u BiH još nije zaživjela kultura sjećanja.

XS
SM
MD
LG