Dostupni linkovi

U Novu godinu bez previše optimizma


Kragujevac
Kragujevac

Za razliku od prethodnih, protekla novogodišnja noć u Kragujevcu je protekla bez organizovanog dočeka na trgovima, pa je zbog toga i izuzetno niskih temperature većina Kragujevčana Novu 2015. godinu dočekala u svojim domovima.

Zbog toga je noć protekla noć, iz perspektive dežurnih službi protekla znatno mirnije nego ranijih godina.

Novoj godini u Kragujevcu se najviše obradovala porodica Petković koj je noćas Deda Mraz doneo dečaka teškog četiri kilograma, a to je ujedno bila i jedina beba rođena u novogodišnjoj noći, kaže za Radio Slobodna Evropa doktorka Ana Nenadović-Živanović iz porodilišta Kliničkog centra Kragujevac.

“Sve je proteklo u najboljem redu. Porođaj je urađen carskim rezom. Beba je muškog pola, teška četiri kilograma, duga 59 santimetara. Majka Tamara Petković i beba se dobro osećaju”, kaže Nenadović-Živanović.

U Kragujevcu noćas nije bilo organizovanog dočeka Nove godine na trgovima,a samo je u ponoć, sa zgrade gradske uprave ispaljen tradicionalni Novogodišnji vatromet.

Zbog krize i najavljenog stezanaja kaiša, većina Kragujevčana Novu godinu dočekala je u svojim domovima, uz nešto bogatiju trpezu ili u gradskim kafićima i restoranima.

Zbog toga je i Nvogodišnja noć iz perspective dežurnih službi protekla mirnije nego prethodnih godina. Nije bilo ozbiljnijeg narušavanja javnog reda i mira, a zbog poledice na kolovozu dogodile su se četiri saobraćajne nezgode u kojima je bilo dvoje povređenih.

Služba Hitne pomoći imala je nešto više posla i intervenisala je oko 30 puta, a uglavnom su u pitanju bile problem izazvani prekomernom upotrebom alkohola i hrane.

Za kragujevačkog glumca Bratislava Slavkovića Kešu, novogodišnja pijanstva su stvar amaterizma zbog čega je on proteklu noć mirno prespavao, jer više ne veruje ni u Deda Mraza ni u optimističke prognoze političara da će neka naredna godina biti bolja od prethodne. “Naša je deviza da Novu godinu dočekuju amateri. Tada se napiju pa posle cele godine pričaju kako su se lepo proveli. Mi koji svaki dan čekamo Novu godinu, mi te noći spavamo, jer ne očekujemo ništa ni od Deda Mraza ni od političara koji hoće da pune budžet kresanjem penzija i plata”, kaže Slavković.

XS
SM
MD
LG