Dostupni linkovi

Latvija na čelu EU


Latvija je s prvim danom 2015. preuzela polugodišnje predsjedanje EU-om i kao prioritete najavila konkurentnost i rast, korištenje europskog digitalnog potencijala u razvoju EU-a, te jačanje uloge Unije na globalnom planu.

U prvoj polovici 2015. Latvija postaje predsjedavajuća zemlja EU-a, prvi put u svojoj povijesti. To je velika čast i pruža velike mogućnosti, ali je istodobno velika odgovornost i izazov za Latviju i njezine građane, kaže se na stranici latvijskog predsjedništva, prvog predsjedništva pošto je u drugoj polovici 2014. izabrana nova Europska komisija, parlament i novi predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Tijekom predsjedanja u prvoj polovici godine, u Latviji će biti oko 200 događanja, uključivo i političke sastanke na visokoj razini. Jedan od glavnih događaja bit će 4. summit Istočnog partnerstva u Rigi u svibnju 2015. i sastanci vezani uz njega, a održat će se i deset neformalnih sastanaka europskih ministara te skup ministara obrazovanja ASEM-a, foruma Azije i Europe.

XS
SM
MD
LG