Dostupni linkovi

Srbija preuzima predsedavanje OEBS-om


Srbija je ove godine predsedavajuća Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), a njen glavni cilj je da bude most u rešavanju ukrajinske krize.

Stalni predstavnik Srbije pri OEBS-u preuzima predsedavanje ovim telom 1. januara, a 15. januara, kako je najavio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, biće održana prva konferencija Stalnog saveta OEBS-a, koja će označiti zvaničan početak predsedavanja Srbije toj organizaciji.

"Petnaestog januara biće održana prva sednica Stalnog saveta OEBS-a, kojom ću ja predsedavati, što će označiti zvanični početak predsedavanja Srbije", rekao je Dačić krajem decembra na redovnoj mesečnoj konferenciji za medije.

Rešavanje situacije u Ukrajini, zasnovano na poštovanju mirovnog sporazuma svih strana, biće prioritet Srbije kada preuzme predsedavanje OEBS-u u 2015, rekao je Dačić.

Dačić je rekao, kako je navedeno u saopštenju OEBS, da predsedavanje predstavlja veliki izazov i priliku za Srbiju da iskoristi političku volju ka ciljevima OEBS, posebno u vezi sa postojećom krizom u Ukrajini, što nije bilo očekivano kada je Srbija izrazila volju da predsedava OEBS-u pre tri godine.

U godini srpskog predsedavanja, 2015, biće obeležena 40. godišnjica Završnog akta iz Helsinkija, navedeno je u saopštenju OEBS.

Dačić će prioritete Srbije predstaviti Stalnom savetu OEBS u Beču, 15. januara, što će označiti i zvaničan početak predsedavanja Srbije toj organizaciji.

XS
SM
MD
LG