Dostupni linkovi

UN pozvale Mijanmar da Rohindža muslimanima da državljanstvo


Generalna skupština UN pozvala je Mijanmar da pripadnicima manjinske muslimanske zajednice Rohindža da puno državljanstvo i da im omogući slobodno kretanje u cijeloj zemlji.

Generalna skupština jednoglasno je usvojila rezoluciju u ponedjeljak uveče.

U rezoluciji se vlasti Mijanmara pozivaju da osiguraju da Rohindže dobiju jednak pristup službama kao što su zdravstvo i obrazovanje i da ispitaju korijene nasilja i diskriminacije prema toj manjini.

Procijenjuje se da u Mijanmaru, prevashodno budističkoj zemlji sa 50 miliona ljudi, živi 1,3 miliona Rohindža, koji po zakonu ne mogu da dobiju državljanstvo i nemaju gotovo nikakva prava.

Vlasti žele da ih zvanično kategorizuju kao "Bengalce", implicirajući da su ilegalni imigranti iz susjednog Bangladeša, iako su porodice mnogih od njih stigle u Mjanmar pre nekoliko generacija.

Rohindže žive u kampovima ili ograničenim selima, bez adekvatnog pristupa zdravstvenoj njezi, obrazovanju i poslu, i stalno su meta napada budističkih bandi.

Od 2011. godine, početka demokratske tranzicije Mijanamara, u nasilju je poginulo 280 ljudi, uglavnom pripadnika te etničke grupe, a 140.000 je bilo primorano da napusti svoje domove.

XS
SM
MD
LG