Dostupni linkovi

Jahjaga: Nastaviti dijalog Beograda i Prištine


Predsednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je da dijalog Prištine i Beograda, uz posredovanje EU, treba nastaviti, kako bi došlo do dalje normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, ali i u celom regionu.

"Nismo imali drugu alternativu osim procesa dijaloga, koji ne samo da je imao za cilj normalizaciju odnosa već i olakšanje života građana na celoj teritoriji Kosova. Uspeh ovog procesa ne treba meriti brojem postignutih sporazuma već implementacijom onog što je dogovoreno", rekla je Jahjaga u inerviju za RTK2.

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine zakazan je za 9. februar u Briselu, gde će se visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini sastati sa premijerima i ministrima spoljnih poslova Srbije i Kosova - Aleksandrom Vučićem i Ivicom Dačićem i Isom Mustafom i Hašimom Tačijem.

Jahjaga je ocenila da Beograd nije učinio mnogo na implementaciji postignutih dogovora i poručila da “građani dve zemlje, sa ove i one strane granice, treba da budu most saradnje, a ne sredstvo za politička potkusurivanja”.

"Beograd treba da bude mnogo savesniji u sprovođenju svih sporazuma i obaveza, treba da prestane da podržava ilegalne i paralelne strukture na severu Kosova", izjavila je Jahjaga i dodala su građani ne severu taoci takvih struktura, što ih sprečava da integrišu u institucionalni i društveni život.

Kosovska predsednica je izrazila nezadovoljstvo rezultatima u povratku raseljenih, kako onih unutar tako i van Kosova, navodeći da se povratak ne odvija se željenom brzinom.

"Jedna od najvećih vrednosti koje je Kosovo imalo decenijama jeste njegov sastav, odnosno multietničnost i tu vrednost moramo unaprediti. Vi znate da Ministarstvo za povratak vodi srpska zajednica, s ciljem da izvršne vlasti Republike Kosova pošalju

poruku građanima. Ja pozivam sve građane, svih zajednica, da se vrate u svoja rodna mesta, u svoja naselja i da nastave da grade zajednički život, kao što je oduvek i bilo", rekla je Jahjaga.

XS
SM
MD
LG