Dostupni linkovi

Greške pilota uzrok pada aviona makedonskog predsjednika


Avion s makedonskim predsjednikom Borisom Trajkovskim pao je 2004. u Bosni i Hercegovini zbog sedam sistemskih grešaka koje su napravili piloti, navodi se u izvještaju Komisije koji je danas predstavljen u Skoplju.

Izvještaj, drugi po redu, pošto je makedonska vlada odbacila prvi, isključuje mogućnost terorističkog napada, pošto na avionu nisu nađeni tragovi eksploziva.

Predsjednik Komisije za ispitivanje avionske nesreće Omer Kulić je u izvještaju naveo da se "avion u kojem se nalazio Boris Trajkovski, spustio ispod dozvoljene visine, da su vremenski uslovi bili nepovoljni, a da piloti nisu poštovali standardnu proceduru da zbog toga slete na drugi aerodrom", prenose makedonski mediji.

"Složeni vremenski uslovi i koncentracija oblaka su indirektno izazvali nesreću, a ne nevrijeme kako je bilo objavljeno u prvom izvještaju. Razlog pada (aviona) 'king-era' su jedna direktna i sedam pilotskih grešaka. Indirektno je i vrijeme, a bile su i četiri unutrašnje sistemske greške, po dvije iz Makedonije i iz BiH", kazao je Kulić.

Među razlozima koji su doveli do pada aviona naveo je i slabu komunikaciju makedonske Vlade i operatera aviona, odnosno SFOR-a u BiH, zatim vezu bosanske vlade i vlasti koje su organizovale let, kao i agencije koja je izdala licence pilotima bez adekvatne obuke, budući da su civilni piloti letjeli po vojnoj proceduri.

Ekspertski tim za istragu o padu aviona makedonskog predsjednika, sačinjen od stručnjaka iz Bosne i Hercegovine, Makedonije i Srbije, naveo je i da je avion na mjestu pada nađen mnogo ranije nego što je pisalo u prvom izvještaju koji je makedonska Vlada odbacila, kao i da se sumnja da je SFOR prvi našao avion, jedan sat poslije pada.

XS
SM
MD
LG