Dostupni linkovi

Husein Bosnić optužen za terorizam


Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Huseina Bosnića zvanog Bilal (42) iz Bužima za javno podsticanje na terorističke aktivnosti u vezi sa vrbovanjem radi terorističkih aktivnosti i organiziranje terorističke grupe.

Optuženi se tereti da je tokom 2013. i 2014. godine, kao pripadnik tzv. selefijske zajednice u BiH, organizovane na području Bosne i Hercegovine, van zvaničnih institucija Islamske zajednice u BiH, u nekoliko gradova na području BiH kao što su zajednice u Velikoj Kladuši i u Gornjoj Maoči, radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u Bosni i Hercegovini i regionu, svjesno sa pozicije vjerskog autoriteta u toj tzv. selefijskoj zajednici, javno podstrekavao druge da se priključe terorističkim organizacijama.

Prema navodima optužnice, Bosnić je javno na skupovima na kojima je okupljao pripadnike selefijske zajednice kao i putem društvene mreže održavao, objavljivao govore i upućivao javne poruke s ciljem podsticanja pripadnika selefijske zajednice da postanu pripadnici organizovane terorističke grupe Islamska država i učestvuju u aktivnostima koje organizuje ta teroristička organizacija.

Kako se navodi, nakon javnog podsticanja Huseina Bosnića, veći broj državljana BiH pripadnika selefijske zajednice, napustio je zemlju i priključio se terorističkim organizacijama IDIL-a u Siriji i Iraku koje je Savjet bezbjednosti UN-a proglasio terorističkom organizacijom.

Veći broj osoba državljana BiH koji su otišli na ratište, od kojih su neki kao pripadnici terorističke organizacije i poginuli, redovno su posjećivali i prisustvovali javnim predavanjima Bosnića, ostali su i dalje učestvuju u aktivnostima terorističke organizacije kojoj su pristupili i tako predstavljaju opasnost za BiH na način da se obučavaju i pripremaju i za provođenje terorističkih radnji i po povratku u BiH.

XS
SM
MD
LG