Dostupni linkovi

Dačić:Ne miješati se u sukob "džinova" međunarodne zajednice


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Srbija tokom predsjedavanja OEBS-om iduće godine treba da pomogne toj organizaciji da bude most između sukobljenih strana u ukrajinskoj krizi, ali da se ne miješa u sukob "džinova".

On je naveo da je predsjedavanje Srbije OEBS-om prilika koja se ne propušta i da Beograd ne smije da se miješa u sukob "džinova" međunarodne zajednice povodom ukrajinske krize, niti smije da dozvoli sebi da sudi bilo kome od velikih igrača.

"Zemlja koja je, na najgori mogući način, osetila šta znači izolacija, izopštavanje sa međunarodne scene, od 1. januara će dobiti šansu da svoje teško iskustvo pretvori u jasan dobitak", naveo je Dačić u autorskom tekstu za "Nedeljnik".

Prema njegovim riječima, Srbija treba da proba da bude predsjedavajući koji će pomoći OEBS-u da bude most i veza između sukobljenih strana, da razgovara sa svima i da ih ubijedi da je dijalog jedino rješenje.

"Ova igra se igra po njihovim pravilima, u njihovim rukama su i mač i pogača, i zločin, i kazna, i bilo kakav naš sud, ne samo da ne bi priznali, nego bi nam, opet po kratkom postupku, odmah i presudili. Bez prava žalbe", naveo je Dačić.

On je dodao da je dobro što Srbija postaje predsjedavajući u trenutku kada ni sa jednim od "boraca u ringu" nema nikakve neraščišćene račune, niti bilo koji problem zbog kojeg bi je bilo ko od njih doživio kao neprijatelja, ili čak opasnost.

XS
SM
MD
LG