Dostupni linkovi

Turski premijer optužuje EU za prljavu kampanju


Premijer Turske Ahmet Davutoglu, optužio je Evropsku uniju da je kritikujući hapšenja protivnika premijera Redžepa Tajipa Erdogana, započela "prljavu kampanju" protiv te zemlje.

Nedavna hapšenja 24 osobe, među kojima su novinari i drugi predstavnci medija, dovela su do zategnutosti u odnosima EU koja je oštro osudila njihovo privođenje.

"EU je svoju izjavu poslala tokom praznika. Tom izjavom započela je prljavu kampanju protiv naše vlade", ocenio je Davutoglu. "Tom prljavom kampanjom, oni proširuju kampanju klevetanja naše vlade i naše zemlje", dodao je turski premijer.

Turska policija je sredinom meseca otpočela racije u medijima bliskim muslimanskom kleriku Fetulahu Gulenu, koji živi u SAD, a predsednik Erdogan rekao je da su one bile deo neophodnog odgovora na "prljave operacije" političkih neprijatelja.

Hapšenja su izvedena nekoliko dana po donošenju zakona kojim je omogućeno privođenje osumnjičenih na osnovu "osnovane sumnje".

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han, osudili su akciju turske policije kao "protivnu evropskim vrednostima", rekavši da ona "nija u saglasnosti sa slobodom medija, kao ključnim principom demokratije".

XS
SM
MD
LG