Dostupni linkovi

Moskva: Nakon zakona o sankcijama odnosi sa SAD narušeni na duže


Američki predsednik Barak Obama potpisao je zakon kojim se omogućava uvođenje novih sankcija Rusiji zbog njene umešanosti u ukrajinski sukob, ali je rekao da u ovoj fazi nema nameru da uvodi nove sankcije. Iz Moskve su poručili da će to na duže vreme da naruši odnose Moskve i Vašingtona.

„U ovom trenutku, administracija ne namerava da uvodi sankcije po ovom zakonu, ali zakon administraciji daje dodatna ovlašćenja da uvede sankcije, koja mogu biti upotrebljena kada to nalože okolnosti. Administracija će nastaviti da blisko sarađuje sa svim saveznicima i partnerima u Evropi i širom sveta, kako bi odgovorili na razvoj situacije u Ukrajini. Nastavićemo da razmatramo i prilagođavamo naše sankcije, kao odgovor na poteze Rusije“, kaže portparol Bele Kuće Džoš Ernest.

"Ministar Sergej Lavrov je, nakon Obaminog potpisivanja Zakona u čijem su okviru i sankcije protiv Rusije, rekao da će uobičajene aktivnosti između dvije zemlje biti dugo narušene", saopšteno je iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Lavrov je u telefonskom razgovoru rekao američkom državnom sekretaru Džonu Keriju da će i zajedničke aktivnosti biti narušene.

Eventualne sanckije Rusiji, tema su i dvodnevnog samita EU u Briselu, koji se završava u petak.

Prvog dana Rusiji je upućen apel da "radikalno" promeni ponašanje u odnosu na Ukrajinu.

EU je, takođe, potvrdila sankcije uvedene posle ruske aneksije ukrajinskog poluostrva Krim, ali, kako javlja agencija Frans pres „najverovatnije neće uvoditi nove sankcije Rusiji“.

Pooštravanje sankcija Krimu, podrazumeva zabranu svih evropskih investicija.

Novi predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je da "situacija zahteva hitnu reakciju, ali da se neće naći dugoročno rešenje za Ukrajinu bez adekvatne i čvrste strategije prema Rusiji".

"Trebalo bi da jasno signaliziramo da smo spremni da podržimo
Ukrajinu, uključujući i finansijsku podršku. To smo uradili politički, čineći efikasnijim postojeće sankcije Krimu i Sevastopolju. Nećemo pronaći dugoročno rešenje za Ukrajinu bez adekvatne i odlučne, istovremeno čvrste i odgovorne strategije prema Rusiji"
, naveo je Tusk.

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini pozvala je ruskog predsednika Vladimira Putina na "radikalnu promenu" stava, ocenjujući da ruska finansijska kriza ni za koga "nije dobra vest".

„Želim da budem jasna – situacija u Rusiji, činjenica da je Rusija u teškoj ekonomskoj situaciji, nije dobra vest. To, pre svega, nije dobra vest za građane Rusije i mislim da je to nešto što bi trebalo da zabrine sve, počevši od rukovodstva Rusije. To takođe nije dobra vest za Ukrajinu, nije dobra vest za Evropu, kao ni za ostatak sveta“, konstatovala je Mogerini.

XS
SM
MD
LG