Dostupni linkovi

Interpol:Krijumčarima oružja u Podgorici određen ekstradicioni pritvor


Rukovodioc Interpol kancelarije u Podgorica Dejan Đurović rekao je da je grupa međunarodnih krijumčara oružja koju potražuju SAD, a koji su uhapšeni 15 i 16 decembra u Podgorici privedena sudiji za istragu Višeg suda u Podgorici gdje im je određen ekstradicioni pritvor.

Đurović je na konferenciji za medije saopštio da su službenici crnogorske policije 15. i 16. decembra postupajući po potjernici Interpola Vašington, uhapsili Kristijana Vintila (44) državljanina Rumunije, Virdžil Flaviou Georgeskua (42) državljanina Rumunije i Masima Romanjolija (43) državljanina Italije bivšeg poslanika Berluskonijeve Forza Italia.

"Crnogorska policija je koordiniranu akciju radi lišenja slobode ova tri lica sprovodila više mjeseci, u stalnoj komunikaciji sa Odsjekom za specijalne operacije DEA u Vašingtonu, Kancelarijom DEA u Rimu i Policijom Rumunije. Aktivnosti crnogorske policije su na našoj teritoriji sprovođene u saradnji sa Vrhovnim državnim tužilaštvom – Odjeljenjem za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina i Višim sudom u Podgorici" rekao je Đurović.

Uhapšeni su privedeni sudiji za istragu Višeg suda u Podgorici gdje im je rješenjem određen ekstradicioni pritvor. Aktivnosti u vezi sa njihovim izručenjem SAD-u su u toku, navedeno je.

"Ovim licima se optužnicom Okružnog suda – Južnog distrikta NewYork stavlja na teret da su kao međunarodni krijumčari oružja stvorili kriminalnu organizaciju u cilju prodaje velike količine vojnog oružja stranoj terorističkoj organizaciji – Revolucionarnim oružanim snagama Kolumbije (FARC), u cilju vršenja krivičnih djela ubistva na štetu američkih državljana u Kolumbiji.

Vintila, Georgesku i Romanjoli su, kako im se optužnicom stavlja na teret, pokušali da prodaju vojno oružje, počevši od pištolja pa sve do raketnih bacača, licima za koja su vjerovali da su povezana sa terorističkom grupom – rekao je Đurović.

Vintila, Georgesku i Romanjoli se, kako je naglasio, potražuju radi obezbjeđenja njihovog prisustva u krivičnom postupku koji se protiv njih vodi zbog optužbe da su počinili krivična djela zavjera radi ubijanja službenika i zaposlenih lica SAD-a i zavjera radi obezbjeđivanja materijalne podrške ili resursa za stranu terorističku organizaciju.

XS
SM
MD
LG