Dostupni linkovi

Nikolić razgovarao sa Kećijangom


Premijer Kine Li Kećijang rekao je da Kina cijeni balansiranu strategiju Srbije između istoka i zapada i spremnost da bude stub u saradnji između Kine i EU.

Li je tokom susreta sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem rekao da je tradicionalno prijateljstvo između dvije zemlje sada na najvišem nivou.

Kina smatra da je saradnja sa Evropom, uključujući i saradnju sa zemljama Centralne i Istočne Evrope, u korist evropskih integracija.

Li je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da posjeti Srbiju i prenio je Nikoliću pozdrave kineskog predsjednika Si Đinpinga.

Li je rekao da je Samit Kine i zemalja centralne i istočne Evrope bio veoma uspješan, a da saradnja sa tim zemljama predstavlja dio saraadnje sa EU.

Prema njegovim riječima, Kina je i dalje zemlja u razvoju.

"Poslije reformi i otvaranja prema svijetu mi smo fokusirani na ekonomski razvoj i poboljšanje životnog standarda građana. Pred nama je dug put i saradnja između Kine i Evrope", rekao je LI, dodavši da je EU najveći trgovinski partner Kine.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić ocijenio je da je Kina "uvjek veoma mudro usmjeravala privredu" i da može da posluži kao dobar primjer državi Srbiji koja se "sklanjala od privrede i pustila kapitalu da sam odlučuje bez planiranja".

"Mislim da ste imali uspješan razgovor tokom samita Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrorpe, da ste naišli na različita reagovanja u Evropi, neki koji misle da su mnogo veliki žele da minimiziraju značaj Kine u Evropi", rekao je Nikolić.

XS
SM
MD
LG