Dostupni linkovi

Ustavni sud Srbije: Briselski sporazum političko, a ne pravno pitanje


Ustavni sud Srbije odbacio je zahtjev za ocjenu ustavnosti Briselskog sporazuma, koji je podnijela poslanička grupa Demokratske stranke Srbije, jer je ocijenio da je riječ o političkom, a ne o pravnom pitanju, piše beogradska "Politika".

Odluka je donesena 10. decembra, a prethodilo joj je više pripremnih ročišta, dok je glavna rasprava trajala cijeli dan.

List navodi da je sud na 40 stranica obrazložio odluku o odbacivanju prijedloga za ocjenu ustavnosti Briselskog sporazuma, ali obrazloženje još nije objavio na zvaničnom sajtu.

Ministar pravde Srbije Nikola Selaković izjavio je ranije da Ustavni sud Srbije treba da se proglasi nenadležnim za utvrđivanje ustavnosti briselskog sporazuma između Beograda i Prištine jer je riječ o političkom aktu.

"Ustavni sud nije nadležan da ocenjuje politički akt, jer će time preuzeti ulogu Vlade Srbije za utvrđivanje i vođenje politike”, rekao je Selaković u javnoj raspravi o prijedlogu za ocjenu ustavnosti sporazuma potpisanog u Briselu u aprilu 2013. godine.

XS
SM
MD
LG