Dostupni linkovi

Pusić:Hrvatska posebno zainteresovana za infrastrukturu


Hrvatska vicepremijerka i ministarka inostranih poslova Vesna Pusić poručila je, uoči predstojećeg Samita Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, da je Hrvatska posebno zainteresovana za saradnju na infrastrukturnim projektima, koji mogu da osnaže vazdušne, železničke i putne veze između Kine i 16 zemalja učesnica Samita. U autorskom tekstu za Tanjug ona između ostalog piše i o hrvatskoj industrijskoj strategiji.

"Pripadajući u isto vreme Evropi, Sredozemlju i Balkanu, usled svoje geopolitičke pozicije, toga to je deo sve tri regije i činjenice da je najmlađa, 28. članica EU, Hrvatska je razvila industrijsku strategiju planirajući prosečan godišnji rast od 2,85 odsto i novih 85.000 radnih mesta za period od 2014. do 2020. Pridruživanje EU je Hrvatskoj donelo brojne očigledne pogodnosti, od ukidanja carina, što je olakalo poslovanje i donelo poboljšanje za mala i srednja preduzeća.

Zahvaljujući tome, izvoz u EU se povećao, kao i industrijska proizvodnja. Prema gotovo svim statistikama, Hrvatska se nalazi pri dnu liste članica EU, ali na cilj u doglednoj budućnosti je da se probijemo ka vrhu i pridružimo vodećim zemljama.

Ovo ćemo postići kratkoročnim merama - uklanjanjem administrativnih i njima sličnih prepreka za investicije kako bismo unapredili konkurentnost i investicionu klimu u Hrvatskoj. Dugoročne mere leže u činjeničnoj politici, koja će zajedno sa stabilnim okruženjem za investicije, podsticanjem strateške saradnje između privrede i obrazovanja i kroz restrukturiranje javnog sektora i uprave, imati snažan uticaj na razvoj tržišta kapitala.

XS
SM
MD
LG