Dostupni linkovi

Hong Kong: Policija upozorava demonstrante da odu s ulica


Policija Hongkonga saopštila je danas da će sledeće sedmice rasterati poslednje demonstrante koji već dva i po meseca blokiraju saobraćaj.

Portparol policije Stiv Hui izjavilo je da su malobrojnim demonstrantima koji još okupiraju mali deo prometne saobraćajnice dali dovoljno vremena da se spakuju i odu pre nego što u ponedeljak ujutro počne policijska akcija.

"Pozivam nelegalne okupatore puta da što pre mirno i uredno uklone prepreke, ponesu lične stvari i napuste oblast. Ako odbiju da odu, policija će preduzeti mere da ih rastera", rekao je Hui.

Policija je ove sedmice uklonila improvizane barikade blizu sedišta gradske finansijske četvrti i zbog nezakonitog okupljanja uhapsila 249 ljudi koji su odbili da se sklone.

Demonstranti zahtevaju da vlada Hongkonga, oblasti s visokim stepenom autonomije u sastavu Kine, odustane od plana da uz pomoć prokineskog komiteta nadgleda imenovanje kandidata na izborima za čelnike te oblasti 2017. godine.

Protesti su, prema mišljenju mnogih, pokrenuli politickco budjenje šireg kruga gradjana Honkonga, posebno mladih. Vodje protesta su obećale da će nastaviti kampanju civilne neposlušnosti drugim metodama u cilju ostvarenja istinske demokratije.

XS
SM
MD
LG