Dostupni linkovi

Optužnica protiv 15 osoba za ratne zločine u Prijedoru


Masovna grobnica Tomašica kod Prijedora
Masovna grobnica Tomašica kod Prijedora

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu za zločin protiv čovječnosti, počinjen nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području Prijedora, 1992. godine.

Radi se o jednoj od najopsežnijih optužnica za ratne zločine u Prijedoru, koja se odnosi na ubistvo više od 150 žrtava sa područja sela Zecovi 1992. godine.

Tužilaštvo BIH je podiglo optužnicu protiv Dušana Milunića, Radomira Stojnića, Radovana Četića, Duška Zorića, Zorana Stojnića, Željka Grbića, Ilije Zorića, Zorana Milunića, Boška Grujičića, Ljubiše Četića, Radeta Grujčića, Uroša Grujčića, Rajka Grbića, Zdravka Antonića i Rajka Gnjavatovića. Oni se terete za ubistva, mučenja, silovanja i druge torture, kao i pljačku i uništavanje imovine Bošnjaka u prijedorskom selu Zecovi.

U ovom progonu, kako navode u bh. Tužilaštvu je ubijeno više od 150 osoba bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo žena, djece i staraca, a preživjelo stanovništvo je zarobljeno i nezakonito zatočeno u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje.

„Navedeni optuženi se, između ostalog, terete i za ubojstvo 29 žena i djece u selu Zecovi na lokalitetu Gradina, počinjeno 25.7.1992. godine, nakon čega su tijela ubijenih uklonjena u masovnu grobnica za kojom se još uvijek traga.

Posljedica ovog ratnog zločina bila je da u selu Zecovi nije ostao niko od najmanje 701 stanovnika bošnjačke nacionalnosti, koliko je evidentirano tijekom popisa 1991. godine“, navodi Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Dio posmrtnih ostataka žrtava, pronađen je i identifikovan u masovnoj grobnici Tomašica, a za dijelom posmrtnih ostataka, Tužilaštvo intenzivno traga.

Kako navodi Grubešić, ovaj predmet se odnosi na jedno od najvećih stradanja bošnjačkih žrtava na području Prijedora.

„Tužilaštvo BiH je provelo detaljnu i opsežnu istragu kako bi prikupilo dokaze za podizanje optužnice protiv odgovornih.O koliko opsežnom predmetu se radi govori i podatak da je u okviru predmeta bh tužilaštvo predložilo pozivanje oko 100 svjedoka i stručnih vještaka, a priloženo je više hiljada stranica dokaznog materijala“, ističe Grubešić.

Svi navedeni se nalaze u pritvoru, a upućen je i prijedlog za njegovo produženje.

Za trojicom osumnjičenih, Jugomirom Marčetićem, Miodragom Vujičićem i Slavkom Antonićem koji se kriju, biće zatraženo raspisivanje međunarodne potjernice.

XS
SM
MD
LG