Dostupni linkovi

Meron: Presuda Mladiću u martu 2017. ili kasnije


Predsednik Haškog tribunala Teodor Meron (Theodor) rekao je danas, pred Savetom bezbednosti UN, da će prvostepena presuda generalu Ratku Mladiću biti izrečena "u martu 2017. ili kasnije".

Predstavljajući redovan šestomeseči izveštaj, Meron je naglasio da Tribunal, na žalost, neće moći da svoj rad okonča do kraja ove godine, što je bilo predviđeno ranijim odlukama Saveta bezbednosti.

On je naznačio da će Tribunal moći da mandat okonča do kraja 2017. Kao činioce koji su uticali na produženje rada suda, nabrojao je "kasno hapšenje nekih optuženih"; "izuzeće sudije"; "loše zdravlje nekih optuženih" i složenost predmeta.

Zdravstveno stanje optuženih, po Meronovim rečima, uticalo je na odlaganje procesa Goranu Hadžiću, kao i na produženje suđenja generalu Mladiću.

Meron je naglasio da je i Vojislav Šešelj privremeno oslobođen odlukom raspravnog veća "koje je to smatralo primerenim u svetlu njegovog zdravstvenog stanja".

Predsednik Tribunala kazao je i da su razgovori koje je, tokom nedavne posete BiH, vodio sa domaćinima, uključujući i predstavnicima žrtava, "potvrdili neprocenjiv doprinos Tribunala ponovnom uspostavljanju vladavine prava u bivšoj Jugoslaviji". Meron je, stoga, zatražio od UN da produže mandate sudijama Tribunala.

U nastavku zasedanja, izveštaj Savetu bezbednosti predstaviće i
glavni tužilac Tribunala Serž Bramerc (Serge Brammertz).

XS
SM
MD
LG