Dostupni linkovi

Pronevjera od 600.000 KM u Centralnoj banci BiH


Centralna banka BiH je saopštila da je u okviru redovne i vanredne kontrole stanja trezora, primjenom sistema interne kontrole, u trezoru Glavne jedinice Sarajevo Centralne banke utvrđen manjak u iznosu od 600.000 KM.

Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić obavijestio je o tome istražne organe koji provode istragu, u okviru koje je identifikovan počinilac čiji su inicijali N.B, koji je priznao učinjeno djelo i predat Sipi na dalji postupak.

U okviru svojih nadležnosti, guverner je suspendovao 9 zaposlenih dok traje istražni postupak, te će preduzeti sve potrebne mjere u skladu sa istragom.

Guverner ističe efikasnost organa koji provode istragu i očekuje da se postupak istražnih i sudskih organa što prije okonča.

"S obzirom na to da je istraga u toku, Centralna banka BiH u ovom trenutku nije u mogućnosti davati dalje informacije", piše u saopštenju.

Policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ predali su nakon kriminalističke obrade na dalje postupanje Tužilaštvu BiH, lice sa inicijalima N.B. koje se sumnjiči da je kao zaposlenik Centralne banke BiH prisvojilo više stotina hiljada KM.

XS
SM
MD
LG