Dostupni linkovi

Međunarodni Olimpijski komitet priznao Kosovo


Međunarodni olimpijski komitet u utorak je i službeno odobrio puno priznanje Kosova bez ijednog glasa protiv. To znači da Kosovo može sudjelovati na kvalifikacijama za olimpijske igre, a takođe i na samim olimpijskim igrama u Bakuu 2015. i u Rio de Janeiru 2016. godine.

Besim Hasani, predsjednik Olimpijskog komiteta Kosova, potvrdio je vijest za RSE, dodajući da je Kosovo sada jednako sa ostalih 204 nacionalnih komiteta.

“To je fantastična vijest. Ovo je nova stranica povijesti za sportiste Kosova koji mogu sudjelovati na kvalifikacijama i olimpijskim igrama,realizirati svoje snove i pokazati najbolje od sebe što imaju. Zaista,ovo je fantastična prilika da naučimo puno od svijeta i da krenemo naprijed kako treba, da budemo jedan Olimpijski komitet koji će se boriti za vrijednosti olimpijskog pokreta i omogućiti sportistima Kosova da još više napreduju “, kazao je Hasani.

Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog komiteta u oktobru je odborio privremeno priznanje Olimpijskog komiteta Kosova. Priznanje je potvrdjeno u utorak na zasjedanju u Monacu.

XS
SM
MD
LG