Dostupni linkovi

Grčka usvojila budžet za 2015. godinu


Grčka skupština usvojila je noćas budžet za 2015, čije je neusvajanje kočilo pregovore Atine i njenih poverilaca i dovodilo u pitanje isplatu strane pomoći.

Budžet je usvojen nešto posle ponoći sa 155 glasova za i 134 protiv.

Ministar finansija Gikas Harduvelis izrazio je uverenje da će uskoro biti postignut sporazum s trojkom poverilaca - EU, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond.

Poslanici su takođe bili suočeni i s pritiscima sa ulice gde su u subotu veče izbili sukoba tokom šetnje u znak sećanja na tinejdžera Aleksisa Grigoropulosa koga je ubio policajac 6. decembra 2008. u Atini, što je tada izazvalo velike nemire.

U subotu je privedeno 296 osoba, a 43 su zadržane.

Demonstranti su podržali i 21-ogodišnjeg Nikosa Romanosa koji je osuđen za oružani napad a sada štrajkuje glađu, jer traži da studira van zatvora.

Pristalice Romanosa demonstrirale su i sinoć dok je zasedala skupština, a istovremeno sa oko 10.000 ljudi koji su odgovorili na poziv sindikata i levičarskih partija da protestuju protiv budžeta koji predviđa nastavak mera štednje.

Koalicija konzervativaca i socijalista premiijera Antonisa Samarasa predviđa privredni rast od 2,9 odsto i javni deficit od 0,2 BDP-a za 2015, ali je suočena sa jednim od najtežih pregovora sa svojim poveriocima.

Radi se o isplati poslednje tranše evropskih zajmova (1,8 milijardi evra) iz drugog plana pomoć koji je Grčkoj odobren 2012. godine. Isplata je uslovljena usvajanjem plana o završetku programa oporavka grčke privrede koji trojka nadzire od izbijanja dužničke krize 2010. godine.

XS
SM
MD
LG