Dostupni linkovi

Protesti širom SAD paralisali saobraćaj


Hiljade ljudi izašlo je treću noć zaredom na ulice Njujorka i drugih američkih gradova, poremetivši saobraćaj, u znak protesta zbog toga što je Velika porota odbila da podigne optužnicu protiv bijelog njujorškog policajca koji je u "sačekuši" ubio nenaoružanog crnca Erika Garnera.

Kako danas prenosi britanski Gardijan (The Guardian), demonstriralo se u Njujorku, Vašingtonu, Čikagu, Bostonu, Klivlendu, Ouklandu, Majamiju i Feniksu.

Demonstranti su uzvikivali "Ruke gore ne pucajte" i nosili transparente na kojima je pisalo "Život crnaca je bitan". Demonstranti bi šetali, i potom legli na zemlju, simulirajući mrtve ljude i blokirajući saobraćaj, u pokušaju da skrenu pažnju na prekomjernu upotrebu sile od policije, posebno protiv crnih Amerikanaca.

U Njujorku su ulice bile pune ljudi, samo nekoliko sati pošto je tužilaštvo objavilo da će druga velika porota razmotriti optužbe protiv policajca koji je ubio Akaja Garlija u novembru u Bruklinu.

Garlijeva smrt je bilo još jedno u nizu policijskih ubistava nenaoružanih crnih ljudi, koja su u posljednje vrijeme rasplamsala rasne tenzije u SAD. Njega je policajac ubio dok je izlazio iz zgrade u istočnom Njujorku, a policija je kasnije saopštila da je pištolj slučajno opalio i da je Garli potpuno nevin.

XS
SM
MD
LG