Dostupni linkovi

Husein Bosnić uphapšen u akciji "Damask" ponovo pritvoren


Husein Bosić, neformalni vođa selefijskog pokreta u BiH, koji je prije tri mjeseca uhapšen u policijskoj akciji Damask zbog sumnje da je organizovao terorističke grupe te javno podsticao na terorističke aktivnosti, vraćen je u pritvor te je ponovo naloženo njegovo jednomjesečno zadržavanje.

Ovo je za Klix.ba potvrdio i Dubravko Čampara, postupajući tužilac u ovom predmetu, pojasnivši kako je zapravo Apelaciono vijeće Suda BiH usvojilo žalbu Tužilaštva BiH nakon Bosnićevog puštanja iz pritvora.

"Jednomjesečni pritvor je ponovo određen zbog opasnosti od bijega, utjecaja na svjedoke, ali i ponavljanja krivičnog djela", kazao nam je Dubravko Čampara.

Bosniću je, pritvor ukinut u ponedjeljak i to nakon što je proveo tri mjeseca u pritvoru.

Na slobodu su pušteni i Avdulah Hasanović, Enes Mešić, Emin Hodžić i Adem Karamuja a uhapšeni su zbog sumnje da su počinili krivično djelo organiziranje terorističke grupe u vezi sa krivičnim djelom javno podsticanje na terorističke aktivnosti i krivično djelo vrbovanje radi terorističkih aktivnosti.

Svima su određene mjere zabrane u vidu zabrana napuštanja boravišta, zabrane putovanja uz privremeno oduzimanje svih putnih isprava, kao i zabrana izdavanja novih putnih isprava i prelazak državne granice uz korištenje lične karte te obavezno javljanje nadležnim policijskim stanicama četiri puta sedmično.

Akcija Damask imala je i svoj nastavak te je prilikom hapšenja polovinom novembra privedeno 11 osoba i to zbog njihovog ratovanja u Siriji i Iraku.

XS
SM
MD
LG