Dostupni linkovi

Dačić danas u Bazelu na ministarskom savetu OEBS-a


Šefovi diplomatija zemalja članica OEBS sastaju se danas u Bazelu na Ministarskom savetu kojim se označava i kraj jednogodišnjeg predsedavanja Švajcarske tom organizacijom.

Na godišnjem ministarskom sastanku učestvuje i Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije koja od 1. januara 2015. godine preuzima predsedavanje OEBS-om.

Budući predsedavajući OEBS-a, šef srpske diplomatije ocenio je u izjavi agenciji Beta da će iskustvo postkonfliktnog društva kao i dobri odnosi i sa Briselom i sa Moskvom biti prednosti Srbije tokom predsedavanja.

Dačić je rekao i da se to odnosi i na poziciju Srbije kao kandidata za članstvo u EU, koja istovremeno ima i tradicionalno bliske odnose sa Rusijom.

Srbija će kao predsedavajuća nastaviti da se bavi ukrajinskom krizom i drugim zamrznutim konfliktima, ali i promocijom Zapadnog Balkana, rekao je agenciji Beta načelnik Odeljenja za OEBS u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Dejan Šahović.

Očekuje se da će na dvodnevnom skupu biti reči pre svega o Ukrajini ali i o borbi protiv terorizma i problemu stranih boraca angažovanih u Siriji i Iraku, jačanju principa dobrog upravljanja i borbi protiv korupcije.

XS
SM
MD
LG