Dostupni linkovi

Meksiko planira reformu policijskih snaga


Meksičke gradske policijske snage, koje bije glas da su izuzetno korumpirane, biće u naredne dvije godine zamijenjene državnom policijom, prema prijedlogu zakona koji je predsjednik Enrike Penja Nijeto proslijedio Kongresu.

Gradske policije u državama Gerero, Tamaulipas, Halisko i Mičoakan biće brzo stavljene pod državnu kontrolu jer je "tim državamo najhitnije potrebno posvetiti pažnju", navodi se u prijedlogu zakona.

U septembru je gradska policija u gradu Igualu u državi Gerero, koja je u sprezi sa lokalnom mafijom, pritvorila 43 studenta i potom ih predala narko bandi, koja ih je ubila. Gradonačelnik, njegova žena i mnogi policajci uhapšeni su.

U sjevernoj, graničnoj državi Tamaulipas mnogi policajci su već razriješeni, jer su bili u sprezi sa zaraćenim narko kartelima ili nisu ništa učinili da stanu na put njihovom nasilju.

U Mičoakanu, javni radnici pozvani su da se pridruže državnim seoskim policijskim snagama koje čuvaju red u najudaljenijim i najzabačenijim dijelovima zemlje.

Preostala 31 država Meksika imaće najvjerovatnije više vremena da primijeni reforme.

Analitičari i stručnjaci, međutim, upozoravaju da državna policija u mnogim slučajevima ne uživa veće povjerenje od gradskih.

XS
SM
MD
LG