Dostupni linkovi

OECD: Mito najčešće plaćaju velike kompanije


Mito uglavnom plaćaju velike kompanije, obično sa znanjem svog rukovodstva, pokazala je nova analiza Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) o troškovima mita i korupcije u međunarodnom poslovanju.

Vrednost mita u slučajevima koje je analizirao OECD dostiže u proseku 10,9 odsto ukupne vrednosti transakcija i 34,5 odsto profita, što odgovara sumi od 13,8 miliona dolara po podmićivanju, objavio je danas OECD.

Međutim, s obzirom na kompleksnost i skrivenu prirodu koruptivnih transakcija, ta vrednost bez sumnje predstavlja samo "vrh ledenog brega", upozorili su iz OECD.

Mito se uglavnom plaća da bi se dobio ugovor od državne ili kompanije pod kontrolom države u razvijenim zemljama, dok je u zemljama u razvoju to ređi slučaj, i većina davalaca i primalaca mita je iz bogatih zemalja.

Šefovi država i ministri, kako je pokazao izveštaj OECD, bili su potkupljeni u 5 odsto slučajeva ali su dobili 11 odsto ukupnog mita.

U većini slučajeva mito je dat da bi se dobio ugovor o javnim nabavkama (57 odsto) a sledi mito za dozvolu u carinskoj proceduri (12 odsto). Kod 6 odsto slučajeva mito je dat za dobijanje preferencijalnog poreskog tretmana.

"Korupcija potkopava rast i razvoj. Korumpirani moraju da budu izvedeni pred lice pravde", istakao je generalni sekretar OECD Angel Gurija (Gurria).

XS
SM
MD
LG