Dostupni linkovi

PKS: Šteta za Srbiju zbog odustajanja od Južnog toka


Odustajanje Rusije od izgradnje gasovoda "Južni tok" nanosi višestruku štetu Srbiji, ali tek treba da se vidi da li je ta odluka konačna, izjavio je danas sekretar Udruženja Privredne komore Srbije za energetiku, Ljubinko Savić.

On je rekao da je političkom odlukom Rusije da se obustavi projekat "Južni tok" Srbija ostala bez investicije od oko dve milijarde evra, koja je trebalo da pojača sigurnost i njenog snabdevanja gasom.

Savić je istakao da će izostati i prihodi za domaća preduzeća od izgradnje deonice gasovoda kroz Srbiju, a i država će ostati bez prihoda od takse za tranzit gasa, procenjene na 300 miliona evra godišnje.

Korist za Srbiju od "Južnog toka", rekao je Savić, bila bi i od samog korišćenja gasa u industriji, a postojali su planovi za izgradnju gasnih elektrana.

On je ocenio i da bi "Južni tok" ojačao političku stabilnost i u Srbiji, i u regionu.

Savić je rekao da je Srbiji neophodan još jedan pravac snabdevanja gasom, uz jedini postojeći, preko Mađarske.

On je istakao da treba videti šta će biti sa zemljištem otkupljenim za izgradnju deonice "Južnog toka" kroz Srbiju, a dodao je da je da je to uzak koridor koji bi teško mogao da se koristi za nešto drugo.

Za izgradnju "Južnog toka" trebalo je da se otkupi 8.000 hektara za 24 milona evra. Po poslednjim informacijama, otkupljeno je oko 80 odsto zemljišta.


XS
SM
MD
LG