Dostupni linkovi

Nemačka: Podrška Srbiji za otvaranje poglavlja čim se stvore uslovi


Nemačka vlada je pozdravila ostvareni napredak Srbije i ukazala da će Berlin, čim se za to ostvare uslovi koje zahteva Evropska unija, podržati otvaranje pregovaračkih poglavlja, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova u Berlinu.

''Nemačka će, čim se za to stvore uslovi koje zahteva EU podržati otvaranje pregovaračkih poglavlja 23, 24 i 35'', izjavio je agenciji Tanjugu jedan portparol nemačkog Ministarstva inostranih poslova, odgovarajući na pitanje o zahtevima Nemačke i da li će Berlin u decembru dati ''zeleno svetlo'' za otvaranje prvog pregovaračkog poglavlja“.

On je naglasio da nemačka vlada deli stav najnovijeg Izveštaja Evropske komisije o napretku i da pozdravlja postignuti napredak Srbije.

Iz ugla Savezne vlade u Berlinu su sada, kako je rečeno, prioritet reforme u privredi Srbije, finansijama i upravi.

''Posebno od suštinskog značaja za uspeh ukupnog procesa približavanja Srbije EU, smatraju Nemačka i EU napredak u oblasti pravne države i procesa normalizacije sa Kosovom'', rečeno je u Ministarstvu inostranih poslova u Berlinu.

Kako je naglašeno ''Nemačka će podržati otvaranje tri pregovaračka poglavlja o tim temama (poglavlje 23, 24 i 35), čim se za to ostvare uslovi koje EU zahteva''.

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da Nemačka ne uslovljava Srbiju, nego ima drugačiji pristup pregovorima Srbije i EU i izrazila nadu da će se neko dobro rešenje naći i da ćemo uskoro otvoriti prvo poglavlje.

"Ne radi se o uslovljavanju, radi se o jednom drugačijem pristupu pregovorima koji pokazuje Nemačka, s obzirom da je Bundestag usvojio deklaraciju kojom se, između ostalog, tražilo među prvima otvaranje poglavlja 35", rekla je Joksimović.

XS
SM
MD
LG