Dostupni linkovi

Država vapi za ekonomskim napretkom


Prizor sa podgoričkog KAP-a
Prizor sa podgoričkog KAP-a

U Crnoj Gori je aktuelna rasprava da li je izgradnja autoputa Bar - Boljare strateški važna državna odluka za budućnost, dakle dobra vijest, ili dužničko ropstvo čak i nerođenih građana, dakle uobičajeno loša.

Kako slavne crnogorske Ajkule, tj. vaterpolisti, a ni Lavice, tj. rukometašice, nijesu osvojili niti jedno važno evropsko i svjetsko znamenje na takmičenjima u ovoj godini, djeluje da dobrih vijesti nema.

Dobra je vijest i kad cijena nafte na svjetskim tržištima padne - ili to što je Parada ponosa protekla bez incidenta.

"Cijene nafte i derivata su u Crnoj Gori pale – i smatram da je to izraz geostrateških interesa, i nadamo se da će cijene naftnih derivata i dalje padati tako da će domaćinstva i privreda moći da za isti novac dobiju više energije", kaže Zarija Pejović, ekonomista.

"Reklo bi se da je Evropa konačno odlučila da investira u infrastrukturu Balkana i da na taj način poveže ovaj region, koji se iz Brisela smatra kao politički neuralgičan. Nadamo se da će se to uskoro i desiti i da će to pomoći prevazilaženju krize u ovim zemljama gdje će se vjerovatno angažovati i neka domaća efektiva u svim tim infrastrukturalnim radovima koji bi trebalo da se dese u nekom srednjeročnom periodu", ističe Pejović.

Janko Ljumović
Janko Ljumović

"Prvi se desio u julu kada je doktor Dragan Hajduković, crnogorski fizičar, gostovao na Diskaveri čanelu, odnosno njihovom kanalu posvećenom nauci, i izazvao pažnju međunarodne javnosti. Odnosno njegov rad u polju teorijske fizike i njegova teorija o bipolarnosti gravitacije je zaista bio događaj koji je odjeknuo ne samo u crnogorskoj javnosti i društvu nego i u tom poželjnom međunarodnom kontekstu, koji zapravo svjedoči da postoje neki vrlo zanimljivi i posvećeni ljudi koji rade na dobrobit razvoja društva", komentariše Janko Ljumović, direktor Crnogorskog narodnog pozorišta.

Ljumović je, ipak, uspio da izdvoji jedan događaj koji se na Balkanu još uvijek smatra uspjehom, a koji je kada se bolje osmotri, isti kao kada bi neke države konstatovale da su tokom ove godine bile uspješne jer nijesu međusobno zaratile.

Prajd u Podgorici, 2014.
Prajd u Podgorici, 2014.

"Ovogodišnja povorka Ponosa koja je protekla bez nasilja – to jeste, takođe, nešto što govori o tome koliko kao društvo možemo takvim jednim primjerom posvjedočiti, ili prosto raditi na svemu tome. Naravno, nasilje se nije desilo jer je bilo 1.800 policajaca koji su obezbjeđivali povorku Ponosa, ali u odnosu na prošlogodišnju povorku to definitivno jeste napredak", navodi Janko Ljumović.

Direktor Ekološke organizacije Ozon Aleksandar Perović kao najpozitivnije izdvaja oblast svog djelovanja - zaštitu životne sredine:

"Dobijanje sredstava Svjetske banke za sanaciju pet crnih ekoloških tačaka u Crnoj Gori, ustvari s obzirom da je sada riječ o jednoj ekološkoj tački manje, to je kap koja će se valjda riješiti na neki drugi način", tvrdi Perović.

Aleksandar Perović je pri izboru najpozitivnijeg događaja tokom 2014., osim pristrasnosti u vezi sa značajem pitanja životne sredine, pokazao i slabost ka sredini u kojoj živi.

"Mogu da kažem da je opština Nikšić, iz koje ja dolazim i u kojoj živim, zaista imala jedan prioritet da preko 200 projekata iz kulture bude realizovano tokom dvije godine i svakako se nadam da će to uticati da se građani podsjete nekih pravih vrijednosti, koje su, bojim se, bile tokom ovih 20 godina ekonomske krize izgubljene", zaključuje Aleksandar Perović.

XS
SM
MD
LG