Dostupni linkovi

Optužnica protiv Mladena Kurdije za ratni zločin u B. Brodu


Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv Mladena Kurdija, rođenog 19.05.1958. godine u Slavonskom Brodu, nastanjen na području Zadarske županije, državljanina R Hrvatske.

Optuženi se tereti da je za vrijeme rata u BiH i oružanog sukoba, na području Bosanskog Broda i okoline, u svojstvu zapovjednika Vojne policije 101. brigade HVO-a, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Mladen Kurdija optužen je da je sam i s drugim pripadnicima HVO-a, počinio ratni zločin nad više desetina osoba srpske nacionalnosti koje su bile nezakonito zatočene u zgradi policije u Bosanskom Brodu kao i prostorijama stadiona FK Polet, koje su služile za nezakonito zatočenje u nečovječnim uvjetima većeg broja osoba, muškaraca i žena srpske nacionalnosti, različite starosne dobi.

U optužnici se navodi da su žrtve mučene, zlostavljane i premlaćivane, te je ubijeno ili je od poslijedica premlaćivanja preminulo više od 10 zatočenika, a neki od zatočenika odvedeni su nakon čega im se gubi svaki trag, da bi nakon rata žrtve bile pronađene i ekshumirane.

Dio optužnice odnosi se i na silovanje i seksualno zlostavljanje većeg broja žena srpske nacionalnosti, nad kojima su počinjena višestruka silovanja, na različitim lokacijama, kao i silovanja na izrazito ponižavajući način, izvršena pred drugim zatvorenicima, te u jednom slučaju pred suprugom silovane žrtve.

Također, optuženi se tereti i za nezakonito odvođenje većeg broja civila u živi štit, gdje su trpili teške fizičke i psihičke torture, te ranjavani uslijed vatrenih dejstava.

Optuženi se tereti da je sam i sa drugim pripadnicima HVO-a sudjelovao u mučenjima, zlostavljanjima i premlaćivanjima zatočenika srpske nacionalnosti, koji su tučeni i zlostavljanji na izrazito surov način, te da nije učinio ništa, kako bi spriječio, mučenja, silovanja i seksualna zlostavljanja zatočenika, ili kaznio počinitelje ovih zločina.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo-ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Ova optužnica, je do sada najopsežnija optužnica podignuta u Posebnom odjelu za ratne zločine, koja se odnosi na ratne zločine i stradanja žrtava srpske nacionalnosti na području Bosanskog Broda i Posavine. Uz optužnicu, predloženo je pozivanje više od 30 svjedoka optužbe, a priložen je vrlo opsežan dokazni materijal od više stotina dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

XS
SM
MD
LG