Dostupni linkovi

Tužilac: Beba u Bijelom Polju preminula usljed gušenja


Crnogorski vrhovni državni tužilac Ivica Stanković kazao je da Tužilaštvo ne krije i nema namjeru da krije rezultate analiza Instituta za javno zdravlje, već da je posrijedi samo razjašnjavanje nekih stručnih pitanja.

Utvrđeno je da je smrt bebe nastala usljed ugušenja zbog krvarenja na plućima koje je uzrokovano infekcijom, potvrdio je Stanković.

Stanković je potvrdio i da su nalazi Instituta za javno zdravlje pokazali prisustvo bakterija u bolnici u Bijelom Polju, prenosi Antena M.

“Bris je uzet sa 29 mjesta u bolnici u Bijelom Polju i pronađeno je prisustvo određenih bakterija ali je potrebno da se o nekim stručnim pitanjima izjasni neko stručno lice tako da o tome ne mogu više ništa reći”, pojasnio je on.

Vrhovni državni tužilac stoga poručuje da će Tužilaštvo utvrđivati uzročno-posljedičnu vezu i neće ni u jednom momentu posustati u svom radu.

On je kazao da se događajima u Bijelom Polju bavi Više državno tužilaštvo u tom gradu, dok se dijelom iz Kliničkog centra bavi podgoričko više tužilaštvo.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, u Institutu za javno zdravlje utvrdili su da 28 od 30 briseva uzetih u bjelopoljskoj Bolnici nije ispravno.

Iz Instituta nisu željeli da saopšte šta su utvrdili, pojasnivši da to ne mogu da učine zato što je pokrenuta istraga. Iz Ministarstva zdravlja je ranije saopšteno da je epidemiolog stigao da u petak uzme 30 briseva radnih površina, inkubatora, pelena, kompresa, zavoja, gaza, porodilja, osoblja, kao i uzoraka vazduha.

U Kliničkom centru je od 3. do 13. novembra primljeno petoro novorođenčadi sa infekcijom dobijenom u bjelopoljskoj bolnici, od kojih je jedno preminulo.

Ministar zdravlja Miodrag Radunović i direktor bjelopoljske bolnice Tomslav Jeremić podnijeli su ostavku na te funkcije, zbog propusta u zdravstvenom sistemu.

XS
SM
MD
LG