Dostupni linkovi

Tunis: Najvjerovatnije drugi krug predsjedničkih izbora


Oba vodeća kandidata na prvim slobodnim predsjedničkim izborima u Tunisu od revolucije 2011. godine, kojom je počelo "arapsko proljeće", predvidjela su poslje jučerašnjeg glasanja da će biti drugogo kruga, dok svaki za sebe tvrdi da je u vodstvu.

Vođa kampanje aktuelnog predsjednika Monsefa Marzukija, rekao je da je on, po broju osvojenih glasova, gotovo izjednačen s Bedžijem Kaidom el-Sebsijem, prema anketama favoritom među 27 predsjedničkih kandidata.

- U najgorem slučaju smo izjednačeni, a u najboljem vodimo između dva i četiri posto. Imamo dobre šanse i idemo u drugi krug sljedećeg mjeseca - rekao je Marzukijev predstavnik Adnene Mancer.

S druge strane, tabor el-Sebsija, 87-godišnjeg bivšeg lidera glavne sekularne partije u Tunisu Nidaa Tounes (Glas Tunisa) koja je osvojila većinu poslaničkih mjesta u nacionalnom parlamentu, tvrdi da njihov kandidat vodi.

Sebsijev predstavnik Mohsen Marzuk, rekao je novinarima da je prema prvom prebrojavanju glasova, on u značajnom vodstvu i da će uprkos tome što "nije daleko od apsolutne većine" potrebne za pobjedu, najvjerovatnije biti održan drugi krug.

Prema rezultatima ankete jedne privatne organizacije, Sebsi je osvojio 47,8 posto glasova, a Marzuki 26,9, objavila je državna televizija.

Zvanični rezultati izbora, koje je premijer Mehdi Džoma nazvao historijskim, biće poznati do sreijde, a u slučaju da niko ne osvoji apsolutnu većinu, drugi krug će biti održan krajem decembra, prenosi agencija AFP.

Ovo su prvi predsjednički izbori nakon revolucije kada je 14. januara 2011. godine s vlasti svrgnut predsjednik Zejnelabedin Ben Ali.

Na izborima je učestvovalo 27 kandidata i oni se smatraju konačnom etapom postrevolucionarne tranzicije.

U skladu sa Ustavom, šef države bira se na mandat od pet godina neposredno tajnim glasanjem, prenosi agencija Tanjuga.

XS
SM
MD
LG