Dostupni linkovi

Danas potpisi načela saradnje SDA, HDZ BiH i DF-a


Stranka demokratske akcije (SDA), Demokratska fronta (DF) i koalicija okupljena oko Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH danas do kraja dana će potpisati programska načela sporazuma o saradnji na nivou Federacije BiH. Sporazum o saradnji dogovoren je jučer u Sarajevu.

Sporazum je definirao deset segmenata na kojima će buduća vlast raditi, a to su Ustav BiH i Izborni zakon BiH, euroatlantske integracije, vladavina prava, ekonomsko-socijalne reforme, infrastrukturni projekti, osiguranje ravnopravnosti naroda i građana i očuvanje nacionalnog identiteta, prava branitelja, održiv povratak, otklanjanje posljedica elementarnih nepogoda i konkretne mjere, plan i rokovi realizacije.

Učesnici jučerašnjeg sastanka su kazali da ovaj sporazum ne isključuje ranije potpisan sporazum između DF-a, SDA i Saveza za promjene, ali je rečeno da neće biti potrebe za organiziranjem novog sastanka s predstavnicima Saveza za promjene, a predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je dodao da su svi sporazumi i razgovori održani prije ovog današnjeg legitimni i legalni.

Naglašeno je da je važno formirati vlast na svim nivoima što je prije moguće, a predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić je jasno kazao da Demokratska fronta neće tražiti niti jedno hrvatsko ili bošnjačko mjesto u Vijeću ministara BiH ili Vladi Federacije BiH, te na pitanje novinara šta će ova stranka tražiti, kazao je da preostaju mjesta za pripadnike nekonstitutivnih naroda u BiH.

Komšić je izrazio uvjerenje da su se uvjeti za formiranje vlasti na državnom nivou već stekli, ali Dragan Čović nije jasno odgovorio na pitanje šta će biti nakon ovog sporazuma posebno kada je u pitanju njegov dogovor s liderom Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradom Dodikom.

Izetbegović je istaknuo da i dalje ostaju tri prioriteta u djelovanju, a to su uknjižba vojne imovine, smanjenje PDV-a i euroatlantske integracije zbog čega je potvrdio da su sporazumi kompatibilni i jedan drugog ne isključuju, te je napomenuo da vlast treba biti što prije formirana.

XS
SM
MD
LG