Dostupni linkovi

Špigl: Sukob Moskve i Berlina zbog Srbije


Strategija ruskog predsednika Vladimira Putina na Balkanu alarmirala je vladu u Berlinu zbog agresivne, antizapadne politike, piše nemački politički nedeljnik "Špigel".

"Vlada u Moskvi pokušava da Srbiju tešnje veže kroz vojnu saradnju i isporuku gasa", kaže se u jednom poverljivom dokumentu nemačkog Ministarstva inostranih poslova. o utucaju Rusije u Srbiji, prenosi ovaj magazin.

"Gas za Srbiju, pritisak na Bosnu i Hercegovinu - Vlada u Berlinu je zabrinuta zbog ruske politike moći na Balkanu. Predsednik Putin pokušava očito da zemlje udalji od Evropske unije", piše Špigl.

"Vlada u Moskvi pokušava da Srbiju tešnje veže za sebe kroz vojnu sradnju i isporuku gasa", kaže se u dokumentu o utucaju Rusije u Srbiji, prenosi ovaj magazin.

"Putinov cilj je da balkanske države može tako da stavi pod pritisak da se one, ili distanciraju od članstva u EU ili da kao članovi proruski utiču na EU-odluke", rekao je političar za evropska pitanja u Hrićansko-demokratskoj uniji (CDU) Elmar Brok, prenosi Špigl.

Rusija i u Bosni slično deluje, smatra vlada u Berlinu.

"Stiče se utisak da Rusija pokušava preko Srpske, da dobije uticaj na celoj Bosni i Hercegovini", rekao je ministar poljoprivrede Kristijan Šmit, koji je nedavno bio u poseti Beogradu.

To, prema Šmitovim recima, otežava i put Srbije ka EU, piše magazin i prenosi da je državni ministar u Ministarstvu inostranih poslova u Berlinu Mihael Rot rekao da Berlin uvek iznova mora državama Balkana da razjasni da je pristup EU u interesu tih država.

XS
SM
MD
LG