Dostupni linkovi

Bivši sekretari odbrane SAD kritikovali Obamu


Dvojica bivših američkih sekretara odbrane Leon Paneta i Robert Gejts kritikovali su svog donedavnog šefa, američkog predsednika Baraka Obamu zbog njegove najnovije strategije za borbu protiv Islamske države.

Prema pisanju “Vašington tajmsa”, Paneta je ocenio da su teroristi Islamske države ojačali zbog preranog povlačenja vojske SAD iz Iraka i predugog odlaganja delovanja u Siriji.

On je naveo da je ceo tim za nacionalnu bezbednost savetovao Obami da pruži snažniju podršku pobunjenicima u Siriji koji se bore protiv režima predsednika Bašara Al Asada.

“Ključno je bilo kako da razvijemo grupu opozicionih lidera koji mogu da preuzmu kontrolu. Moj stav je bio da to može da se učini, da moramo da ih naoružamo i obučimo, kako bi zaista bili voljni da rade sa nama u tom cilju”, rekao je Paneta.

Gejts je ocenio da vazdušni udari protiv Islamske države neće rešiti problem.
“Realnost je da nećemo biti u mogućnosti da budemo uspešni protiv Islamske države. Čizme na terenu biće jedina nada za uspeh strategije. Ponavljajući da neće kopnenu intervenciju, predsednik (Obama) vezuje sebi ruke”, rekao je Gejts.

Obama je u nedelju ponovio da ne želi da pošalje kopnene trupe u borbu protiv Islamske države.

XS
SM
MD
LG