Dostupni linkovi

Jakovina: Region da se zajednički bori za nova tržišta


Ministar poljoprivrede Hrvatske Tihomir Jakovina izjavio je u nedelju da Hrvatska i druge zemlje regiona imaju "hranu koju mogu svima da prodaju, ali ne mogu dovoljno da proizvedu" što je, kako je naveo, problem koji dele svi u regionu zbog čega treba raditi na zajedničkom nastupu.

Otvarajući Petu konferenciju o maloprodaji u poljoprivredi, koja je okupila predstavnike regiona Jakovina je rekao da je problem nedovoljne proizvodnje karakteristika svih zemalja regiona, a primer su, kako je naveo, nedostatak teletine i govedine, koju bi mogli da izvoze u ogromnim količinama, ali je nemaju.

On je naznačio da je samo u Hrvatskoj van upotrebe pola miliona hektara zemlje, a da je slična situacija i u drugim zemljama bivše Jugoslavije.

Po njegovom mišljenju, region treba da teži skandinavskom modelu saradnje ali je od toga još prilično daleko.

"Ono što možemo, a što su ministri regiona koji su u svojim zemljama zaduženi za pojloprivredu zaključili uoči ove konferencije, je čvrst dogovor da se naprave operativni timovi koji će ubuduće sarađivati upravo na zajedničkom nastupu na trećim tržištima, a sve kako bi se prevazišli pre svega izuzetno loši aspekti krize izazvane sukobom EU i Rusije, u kom su mnogi proizvođači ostali bez tržišta," rekao je on.

XS
SM
MD
LG