Dostupni linkovi

Raste broj dece pušača u Crnoj Gori


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

U Crnoj Gori trećina stanovništva puši, a starosna granica onih koji počinju je sve niža upozoravaju stručnjaci. Istraživanje o potrošnji duvana među mladima pokazalo je da raste broj tinejdžera- dječaka, uzrasta od 12 do 15 godina koji puše.

Iako se broj pušača među crnogorskim građanima smanjuje, poslednji podaci govore da raste broj djece pušača u odnosu na prethodno istraživanje, kaže nacionalna koordinatorka za kontrolu duvana i direktorica Centra za promociju zdravlja u Institutu za javno zdravlje Agima Ljajević.

Mi smo radili istraživanje među djecom od 12 do 16 godina pri čemu su nam od posebnog interesa bila djeca izmedju 13 i 15 godina i istraživanje je pokazalo da je više od 40 odsto djece eksperimentisalo, čak imamo djece koja su počela i sa devet godina da eksperimentišu- to znači da bilo kadakoriste duvanske proizvode. Činjenica je da se granica sve više spušta ka mlađoj životnnoj dobi, a da je u stvari taj period od 13 do 15 godina najveći broj djece počinje da puši u tom starosnom periodu“, kazala je Ljajević.

Stručnjake zabrinjava podatak da se od poslednjg istraživanja udvostručio broj dječaka koji puše njih 11 odsto uzrasta od 12 do 15 godina. „Moram da kažem da zabrinjava jer smo mi u dužem vremenskom periodu imali trend smanjenja broja pušača. Međutim sada je prvi put da nam se taj broj povećava i to među dječacima. Mi generalno u populaciji djece, koju sam navela, imamo 6,9 posto djece koja konzumiraju cigarete, a pri tome imamo 10,8 posto dječaka i 2,8 posto djevojčica. Sada imamo povećanje tog broja u odnosu na prethodno istraživanje kada smo imali 5,7 posto dječaka i 4,4 posto djevojčica koje puše“, objasnila je Agima Ljajević.

Posjetili smo podgoričke gimnazijalce i razgovarali sa jednim odličnim učenikom II razreda koji već tri godine puši.

Podgorički gimnazijalac
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:23 0:00
Direktan link

„Teško je utvrditi razloge zbog čega djeca puše“, kaže Agima Ljajević ali kao glavne razloge navodi „dostupnost duvanskih proizvoda i nedosljednu primjenu zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda“.Ona je upozorava da svaki sektor treba da utiče na smanjenje broja konzumenata duvana, ali i da zaštiti mlade od izloženosti cigaretama.

„Ja bih na prvom mjestu postavila taj vaspitno –prosvetni rad koji treba, naravno,na adekvatan način sprovoditi u školama. Znači, tu je potrebno da radeljudi koji su edukovani da se bave tim aktivnostima. Prije svega neophodno je raditi u porodici. Na neki način vaspitavati i roditelje: edukovati i informisati ih, a onda kroz taj proces sekundarne socijalizacije i u predškolskim i u školskim ustanovama raditi na modifikaciji ponašanja djece“, smatra Ljajević.

Podgorički gimnazijalci kao razloge za početak pušenja navode:

Razlozi za početak pušenja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:27 0:00
Direktan link

Nacionalna koordinatorka za kontrolu duvana Agima Ljaljević smatra da cjenovna politika sa dosljednom primjenom Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda daje najbolje rezulate u smanjenju broja pušača. „Kada govorimo o duvanu često nam kažu – zašto ne govorite o drugim oblicima zavisnosti? Ja moram da kažem da je vrlo često pušenje duvana uvod u neke druge zavisnosti. Neću da kažem ni lakše ni teže jer se izavisnost o nikotinu svrstava u red , pod znacima navoda, težih oblika zavisnosti“, zaključila je Ljajević.

XS
SM
MD
LG